Materiaal

Staafmagneten, gemaakt van het zeldzame aarde metaal (rare earth metal) neodymium, worden vaak gebruikt in natuurkundeproeven. U kunt met staafmagneet bepalen waar de noordpool en de zuidpool van de aarde zich bevinden.

Staafmagneten in gebruik

De magneten met deze vorm worden vaak gebruikt om de werking van magneten te illustreren, zoals bijvoorbeeld in natuurkundelessen. Ook vindt u de magneten terug in vele moderne producten met bijvoorbeeld een magneetsluiting die een grotere houdkracht eisen dan platte schijf- of blokmagneten. De magneten op deze pagina kennen verschillende diktes en lengtes. Bent u op zoek naar een specifieke maat die niet op deze pagina staat? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Wat is uw toepassing?

We zijn natuurlijk erg benieuwd waar u de staafmagneet voor heeft gebruikt. Heeft u wellicht een magneetwand gecreëerd, of gebruikt u de magneten op uw koelkast? Laat het ons weten of tag ons op facebook!

Wat is de noordpool van staafmagneten?

Iedere magneet heeft een noord- en een zuidpool. De scheiding tussen deze polen liggen exact in het midden van de staaf, parallel aan de vlakke zijdes van de magneet. U kunt de noordpool van de zuidpool onderscheiden door te zorgen dat de magneet vrij draaibaar is. De noordpool zal dan automatisch naar het noorden richten. De noordpool van een magneet trekt een zuidpool van een andere magneet aan. De noordpool stoot logischerwijs de noordpool van een andere magneet weer af.

Toepassingen

staafmagneten

Deze magneten met een diameter van 6mm en hoogte 13mm zijn erg handig om ansichtkaarten mooi te etaleren. Aan de achterkant van de kaart zitten twee magneten, aan de voorkant wordt de kaart aan de magneten geklemd door middel van een klein schijfmagneetje met dezelfde diameter. En erg mooi en simpel idee. De ideale manier om uw verjaardags- en kerstkaarten een mooie plek in huis te geven.