Your Cart

Magneet op ijzer, of magneet op magneet?

In welke situatie is de houdkracht het grootst?

Magneet of metaal

Er zijn 2 manieren waarop u magneten kunt gebruiken.

  • magneet op magneet
  • magneet op ijzer

Houdkracht

Vraag krijgen wij van onze klanten de vraag in welke situatie de meeste houdkracht wordt behaald. En vaak wordt verwacht dat magneet op magneet veel sterker zal zijn. Het zal u wellicht verbazen maar dit verschil is minder groot dan in eerste instantie wordt verwacht. Bij rechtstreeks contact is de houdkracht zelfs gelijk.

Rechtstreeks contact

Laagje verf

De belangrijkste factor hierbij is dat de magneet wel direct op het ijzer moet worden geplaatst. Wanneer er bijvoorbeeld een laag verf of een ander materiaal tussen de magneet en het ijzer zit dan kan de uitwerking heel anders zijn. In die gevallen is magneet op magneet vaak sterker. De magneetvelden van beide magneten zullen elkaar beter aantrekken dan bij een magneet op ijzer. In beide gevallen geldt: hoe groter de afstand, hoe minder de houdkracht.

Afstoting

Magnetiseringsrichting

Wanneer er een magneet op ijzer wordt geplaatst dan is er geen afstoting. Het ijzer is immers niet in een bepaalde richting gemagnetiseerd. Ijzer bevat veel kleine ferrometalen deeltjes die niet in één bepaald richting zijn gebracht. Bij ijzer kunt u dus ook niet spreken van een noord- of zuidpool. Deze elementaire deeltjes kunnen los van elkaar draaien.

Stroomstoot

Bij een magneet zijn deze kleine deeltjes door middel van een grote stroomstoot in één en dezelfde richting gebracht. Dit wordt remanentie genoemd en verklaard de werking van een permanente magneet.

Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen over dit onderwerp of wellicht over een ander onderwerp? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

De waardering van www.magnetenkopen.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 3036 reviews.