Your Cart

Wat is de noordpool van een magneet?

Noord- of Zuidpool

Hoe kun je de noordpool bepalen?

Iedere magneet heeft zowel een noordpool als een zuidpool. Soms is het interessant om te weten wat de noordpool van een magneet is, en wat de zuidpool. Dit staat namelijk niet aangegeven op de magneet zelf. In het kort kun je zeggen dat, wanneer een magneet vrij draaibaar wordt opgesteld, de noordpool automatisch naar het noorden van de aarde wijst. Echter kan het erg lastig zijn om een goede opstelling te maken voor de verschillende vormen magneten. De meest simpele methode is om meerdere magneten aan elkaar te koppelen en deze aan een touwtje op te hangen.

De noordpool van een magneet

De noordpool van de aarde

Zoals u wellicht weet stoten dezelfde polen van verschillende magneten elkaar af. Dus: de noordpool van de ene magneet stoot de noordpool van een andere magneet af. Aangezien de noordpool van een magneet automatisch naar het noorden van de aarde wijst kun je concluderen dat de noordpool van de aarde eigenlijk een magnetische zuidpool is. Dit brengt mensen vaak in verwarring.

Kompas

Maar hoe werkt een kompas dan?

Het is bij deze materie ook erg handig om te weten hoe een kompas werkt. De naald van een kompas wijst altijd naar het noorden van de aarde. Zoals hierboven staat aangegeven is de noordpool van de aarde een magnetische zuidpool. Noord en zuid trekken elkaar aan, dus wanneer u een magneet zo voor een kompas houdt dat de punt van de naald de magneet volgt, dan weet u dat dat de noordpool is.

Wikipedia

Wikipedia heeft ook een waardevolle pagina over de noordpool.

Ga naar de webshop

De waardering van www.magnetenkopen.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 3036 reviews.