Your Cart

Afstoting en aantrekking van magneten

Aantrekking

Pluspool en minpool

Elke magneet heeft zowel een pluspool als een minpool. De pluspool van de ene magneet zal de minpool van een andere magneet aantrekken. De magnetische deeltjes binnenin een magneet zijn op een bepaalde gerangschikt. Hoe zuiverder en regelmatiger deze deeltjes gerangschikt zijn, des te sterker zal de magneet zijn.

Elementaire deeltjes

Op het moment dat een pluspool van de ene magneet de minpool van de andere magneet aantrekt worden deze elementaire deeltjes van beide ondersteund. Bij een afstoting worden de elementaire deeltjes niet versterkt, maar zitten elkaar juist in de weg. Dit principe zorgt ervoor dat de magneten elkaar versterken. De aantrekking van twee dezelfde magneten is daardoor 5 tot 10% groter dan de afstoting.

Rangschikken

Gelijke polen

Wanneer u twee gelijke polen bij elkaar houdt zal de rangschikking niet blijvend veranderen. Zodra u de magneten weer van elkaar afhoudt rangschikken de deeltjes zich weer naar de oorspronkelijke schikking. Wanneer u de magneten verder van elkaar af houdt, bijvoorbeeld als u enkele stukken papier tussen twee magneten klemt, dan zal de invloed van dit principe niet zo groot zijn. Voor een optimale werking van een magneet is het altijd het beste om de magneet rechtstreeks op metaal te gebruiken, of magneet op magneet. Een millimeter ruimte of materiaal kan de houdkracht al sterk beïnvloeden.

De waardering van www.magnetenkopen.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 3035 reviews.